Zgodovina našega gostišča sega v leto ???? in smo ena izmed najstarejših v mestu Piran.

Kot zanimivost lahko dodamo, da je naše gostišče služilo tudi kot kot filmska kulisa v filmu Naš avto (1962), na desni si lahko ogledate insert iz filma, v katerem sa avto zaleti v naše gostišče.

O trgu 1. Maja:

Trg 1. maja (včasih Stari trg, italijansko Piazza vecchia) je eden od trgov v Piranu. Do 13. stoletja je bil trg središče Pirana, a je kmalu postal premajhen za naraščajoče prebivalstvo.

20080425122837Piran zgodovinaTrg predstavlja središče stare Punte. Nanj se stekajo glavne piranske ulice. Stari trg je bil upravno središče mesta vse do 13. stoletja. Tu je stala stara mestna palača. Na sredi trga stoji kamnit zbiralnik deževnice, ki zajema skoraj celotno površino trga. Zgradili so ga po hudi suši leta 1775. Na ploščad vodijo stopnice, ki jih krasita alegorična kipa Postave in Pravice. Na ščitu Postave beremo podatke o vodnjaku: letnico, opis namena gradnje in imena meščanov, ki so prispevali sredstva za njegovo gradnjo. Na ščitu Pravice pa so mestni grb, grb družine Marcello in grb rodbine Bemba.

 

Language